Textual description of firstImageUrl

Minister Arie Slob als moderne Farizeeër?

maandag 11 februari 2019
Bijbelverhaal 2019

Als kind had ik een grote afschuw van de Farizeeërs! In de bijbelverhalen die 'de Meester' voorlas waren ze steevast heel gemeen tegen Jezus, en probeerden ze hem erin te luizen.  Het woord 'Farizeeër' is anno 2019 nog steeds een soort scheldwoord, ook al wordt het niet vaak gebruikt. Als je het woord Farizeeër opzoekt in de online Van Dale dan vind je: schijnheilige, huichelaar.

Toen ik gisteren in de kerk was, vergeleek de voorganger minister Arie Slob met een farizeeër.

Minister Arie Slob als moderne Farizeeër


De 'overdenking,' zoals dat tegenwoordig heet, ging over wetten en regels. En dat die wetten en regels er zijn om ons te beschermen. Maar, die wetten moeten geen doel op zich zelf worden.
Een wet of regel reflecteert een diepere waarheid. Een norm. ms gaat die diepere waarheid, of dat belang boven de regel. 
De voorganger gaf als voorbeeld een weg waarop je maar 30 kilometer mag rijden. Dat is voor ieders veiligheid. Maar wat nou als iemand een ernstig ongeluk heeft gehad, en je wilt die persoon zo snel mogelijk naar het ziekenhuis brengen. In zo'n geval rijd je waarschijnlijk harder dan 30 kilometer per uur. Niet omdat je de regel onzin vindt, maar omdat er op dat moment een groter belang in het geding is.

Hoe kwam de voorganger er nu bij om Arie Slob te vergelijken met een Farizeeër?


Ze gaf als voorbeeld de scholierenstaking van donderdag 7 februari voor een beter klimaatbeleid. Deze scholieren hielden zich die dag niet aan een wet, namelijk de Wet op de Leerplicht. Volgens de voorganger deden ze dat niet omdat ze die wet onzin vinden, maar omdat op dat moment iets anders belangrijker was. In dit geval het klimaat.

De scholieren hielden zich niet aan een regel, maar deden dit vanwege een groter doel.

Maar minister Arie Slob vond dat de scholieren maar in hun eigen tijd moesten staken, oftewel in het weekend. En nu komt de vergelijking met de Farizeeërs.

In de bijbel geneest Jezus regelmatig mensen op de Sabbath. Op die dag mocht hij dat volgens de wet niet doen, dus dat maakte de Fariezeërs erg kwaad. Net als Arie Slob. Arie Slob is een moderne farizeeër omdat hij valt over een wet, terwijl het om iets belangrijkers gaat. Hij zei in verband met de scholierenstaking voor het klimaat:
'Daar is zaterdag een uitstekende dag voor.' 
Of zoals de Farizeeërs destijds zeiden als Jezus iemand genas op zondag: 'Daar zijn andere dagen voor.'

Slotgedachte


Ik houd ervan als bijbelverhalen worden uitgelegd op een manier dat ze van toepassing zijn in het dagelijks leven. De vergelijking van Arie Slob met een farieeër vond ik verrassend, en na het horen van de uitleg, erg treffend.

Regels zijn er niet voor niets, en het is belangrijk dat we ons eraan houden. Maar als er een groter belang speelt, waardoor oorspronkelijk de regel zelfs in het leven is geroepen, dan moet je je niet blind staren op de regel maar op het belang dat de regel dient.

Denk in dit verband ook aan het kinderpardon voor 'gewortelde kinderen van asielzoekers die niet onder het kinderpardon vielen.' Volgens De Regel moesten ze weg uit Nederland.

Maar uiteindelijk woog barmhartigheid zwaarder dan de regel.