Textual description of firstImageUrl

Wat ik leerde van het verhaal van David

woensdag 11 september 2013
Mijn oudste zoon is vorige week met een nieuwe opleiding begonnen. Hij moet nu 8 kilometer fietsen, en dan met de trein naar zijn nieuwe school. Onderweg moet hij ook nog een keer overstappen.

Als moeder vind ik dat maar spannend. En dus overlaadde ik hem met last minute moederlijke adviezen. En ik zette snel wat extra beltegoed op zijn mobieltje, stopte hem een portemonnee met kleingeld toe, en gaf hem een tas voor zijn boeken. En toen het regende legde ik zijn regenpak vast klaar, zodat hij niet de hele dag in natte kleren hoefde te lopen.

Maar mijn zoon vond al die dingen niet nodig. Hij slingerde zijn oude rugzak op zijn rug, en vertrok gewoon. Op zijn manier.
David

Plotseling moest ik toen aan het verhaal van David en Goliath denken. Toen David het tegen die grote reus moest opnemen, hees Saul hem in een groot harnas. Hij zette hem een bronzen helm op en deed hem een borstpantser aan. Want dat was de manier waarop Saul de strijd aan ging.

Maar voor David voelde het niet goed. Hij kon er niet eens in lopen. Het was zogezegd niet zijn stijl van aanpak.

David deed het op zijn eigen manier.
En die werkte uitstekend, zoals we allemaal weten.

Als moeder moet ik mijn zoon de kans en ruimte geven om de dingen op zijn manier te doen. Al mijn adviezen en spullen die ik hem wilde meegeven, waren als de bronzen helm en het borstpantser.

Ik moet vertrouwen hebben dat hij het kan op zijn eigen manier.
Net als David.

1 Samuel 17-58

'Toen hielp hij David in zijn wapenrusting; hij zette hem een bronzen helm op en deed hem een borstpantser aan. 39 Ten slotte gordde David zijn zwaard over zijn uitrusting en probeerde te lopen, want hij was er niet in geoefend. ‘Ik kan er niet in lopen,’ zei David tegen Saul, ‘ik ben er niet in geoefend.’ Hij trok alles weer uit, 40 pakte zijn stok, zocht in de beek vijf gladde stenen uit en stopte ze in zijn herderstas. Toen ging hij met zijn slinger in de hand op de Filistijn af.'

3 opmerkingen

 1. Mooi, hoe je zo'n bijbelverhaal toepast op het dagelijks leven, Nicole!
  En herkenbaar hoor, je kind overladen met goedbedoelde raadgevingen.
  Goed dat hij zijn eigen weg gaat, je zoon. Zo hoort het ook, vind ik. Ook al snappen wij als ouders niet, dat je je liever zijknat laat regenen dan zo'n regenpak aan te trekken.

  Maar ja, waren wij vroeger niet net zo?

  Groetjes,
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Terwijl ik dit lees, moet ik gewoon glimlachen. Het is alsof mijzelf bezig zie met onze zoons. Maar je hebt helemaal gelijk, we moeten ze net als David laten gaan met hun eigen uitrusting.
  Dankjewel voor deze prachtige eye-opener.
  JBR

  BeantwoordenVerwijderen