Textual description of firstImageUrl

Ben ik Maria of Marta?

zaterdag 27 december 2008 Comments
'Onderweg kwam hij in een dorp waar een vrouw, een zekere Marta, hem in haar huis ontving. Ze had een zuster die Maria heette. Die was aan de voeten van de Heer gaan zitten en luisterde naar wat hij te zeggen had. Maar Marta had al haar aandacht ndig voor de vele huishoudelijke zorgen.

'Heer,' kwam ze Jezus vragen, 'doet het u niets dat mijn zuster mij alles alleen laat doen? Zeg haar toch dat ze me moet komen helpen!'

'Marta, Marta!' antwoordde de Heer haar. 'Je maakt je zorgen en bent druk in de weer met veel dingen; toch is er maar één ding nodig. Maria heeft goed gekozen en haar deel zal haar niet worden afgenomen.'" (Luke 10:38-42)
.

Als moeder vraag ik me vaak af welke rol ik speel: die van Marta of die van Maria. Ben ik druk, druk, druk, druk, druk met het huishouden, koken, wassen enz? Of ben ik als Maria, die de boel de boel laat en de tijd neemt om te luisteren.

Als kind had ik altijd medelijden met Marta. Ze was hard aan het werk, hartstikke druk, en ze moest alles alleen doen! Terwijl haar luie zus mooie sier maakte bij hun gast Jezus. En toen ze steun zocht bij Jezus zei hij ook nog dat Maria 'goed gekozen' had.

En ik maar denken dat hard werken beloond werd.

Ik denk dat de les is dat je goede prioriteiten moet stellen. Dat de tijd nemen om naar mensen te luisteren belangrijker is dan een schoon huis. Als gast heb ik inderdaad veel liever dat de gastvrouw zich met mij bemoeit dan dat ze steeds aan het redderen is! Mijn schoonouders hebben daar bijvoorbeeld een handje van. Ik zit meestal in eenzaamheid in de woonkamer terwijl zij druk rondrennen om van alles voor me te halen.

Als gastvrouw blijk ik dan ook een Maria te zijn. Van te voren zorg ik dat ik alles klaar heb, zodat ik tijdens bezoek niet hoef te 'redderen'. Ik zorg dat ik voldoende koffie zet, en zet dat klaar in een thermoskan. Alle versnaperingen presenteer ik op een jolig schoteltje. Vervolgens ga ik zitten en geef mijn gasten mijn onverdeelde aandacht, en vergeet daardoor meestal ze een tweede rondje aan te bieden. Gelukkig pakken de meeste gasten dan gewoon zelf.

Als moeder probeer ik zowel Martha als Maria te zijn. Terwijl ik mijn huishoudelijke werk doe ben ik ook beschikbaar voor de kinderen. Om kusjes op pijnlijke knieën te geven, een pleister te plakken en er simpelweg 'te zijn'.


Wie ben jij?
Ben jij Martha of Maria?
Textual description of firstImageUrl

Op welke weg ben jij?

woensdag 24 december 2008 Comments
Textual description of firstImageUrl

Ik heb Jezus gevonden!

dinsdag 23 december 2008 Comments
Kijk eens wie ik heb gevonden?! Kindje Jezus! En ik hoefde niet eens een ster te volgen om hem te vinden. Ik vond hem simpelweg door eens flink op te ruimen.

Ik heb goede herinneringen aan Kindje Jezus. Als kind sloegen mijn zussen en ik elkaar bijkans de hersens in over de vraag wie met hem mocht spelen. Dit alles terwijl mijn moeder wanhopig Kerstmuziek met teksten als 'Vrede op aarde' afspeelde.

Het ziet er naar uit dat ik heb gewonnen! Want raad eens wie Kindje Jezus anno 2008 heeft?

Maria, moeder van Jezus

dinsdag 16 december 2008 Comments
Moeder worden, het moment dat je voor het eerst dat glibberige, natte babylijfje in je armen neemt is onbeschrijflijk.

Niets is daarna nog hetzelfde. Plotseling deel je de hoofdrol in het schouwtoneel van je leven, en jouw verhaallijn wordt verweven met de verhaallijn van je kind. Je schuift een generatie op, na jou komt er nog iemand. Je was altijd al iemands kind, maar nu ben je ook iemands ouder. En jouw geluk is voortaan verbonden met het geluk van je kind.

Op het moment dat ik mijn kinderen voor het eerst in mijn armen hield voelde ik altijd een enorme drang ze te beschermen, ze veilig te stellen voor eventuele pijn. Ik wenste ze niets dan goeds toe.

Zo rond Kerstmis gaat mijn moederhart dan ook uit naar Maria, die volgens de overlevering haar kind baarde in een stal. Een kind dat in zijn leven de meeste bijzondere dingen deed, een kind dat ze verloor aan de dood.

Daarom vind ik de tekst van dit lied zo prachtig. Het is een lied voor de moeder die Maria was, en het leest als een brief.

Mary, did you know?

[Originally written by Mark Lowry and Buddy Greene]

Mary, did you know
that your Baby Boy would one day walk on water?
Mary, did you know
that your Baby Boy would save our sons and daughters?
Did you know
that your Baby Boy has come to make you new?
This Child that you delivered will soon deliver you.

Mary, did you know
that your Baby Boy will give sight to a blind man?
Mary, did you know
that your Baby Boy will calm the storm with His hand?
Did you know
that your Baby Boy has walked where angels trod?
When you kiss your little Baby you kissed the face of God?

Mary did you know.. Ooo Ooo Ooo

The blind will see.
The deaf will hear.
The dead will live again.
The lame will leap.
The dumb will speak
The praises of The Lamb.

Mary, did you know
that your Baby Boy is Lord of all creation?
Mary, did you know
that your Baby Boy would one day rule the nations?
Did you know
that your Baby Boy is heaven's perfect Lamb?
The sleeping Child you're holding is the Great, I Am.

Textual description of firstImageUrl

Jezus versus de Kerstman

donderdag 11 december 2008 1 opmerking
Tot mijn onaangename verrassing merkte ik dat mijn jongste zoon Piet (5) kerstmis bovenal associeerde met de komst van de Kerstman. Dus zette ik een tegenoffensief in, bestaande uit een zorgvuldig uitgekiende mix van zwartmakerij van de Kerstman (de Kerstman pest Sinterklaas en hij heeft zijn 'look' gejat) en de verkondiging van de blijde boodschap: met Kerstmis vieren we de geboorte van het kindje Jezus!

Mijn tegenoffensief blijkt succesvol, want vanmorgen zei Piet op trouwhartige toon: 'Nou duurt het niet meer zo lang tot het kindje Jezus wordt geboren, hè mama!' en hij voegde er aan toe: 'En komt hij dan bij mij in de klas?!'

Toch blijft de Kerstman alom tegenwoordig en lijkt veel zichtbaarder dan Jezus. Daarom heb ik een plan B: 'If you can't beat them, join them!'

Ben ik mijn broeders hoeder?

dinsdag 9 december 2008 Comments
Mijn vijf kinderen bemoeien zich voortdurend met elkaar. Dat leidt geregeld tot ruzies en gekwelde kreten als: 'Bemoei je er niet mee!' en 'Jij bemoeit je ook altijd overal mee!'

Maar zoals alles een keerzijde heeft, heeft hun bemoeizucht dat ook: en dat is dat ze zich ook erg om elkaar bekommeren. Toen bijvoorbeeld Piet laatst ziek was, lieten de anderen hem grootmoedig het tv-programma kiezen, een privilege waar ze elkaar normaal graag de koppen om inslaan.

Dus op de vraag: 'Ben ik mijn broeders hoeder?' luidt het antwoord van mijn kinderen een volmondig: 'Ja!'

En als moeder vind ik dat heel fijn. Ik hoop dat ze ook later, als ze volwassen zijn, zich nog zo om elkaar zullen bekommeren.

Wie goed doet, goed ontmoet

dinsdag 2 december 2008 1 opmerking
Een van onze buurjongetjes loopt graag met ons mee naar huis als de school uitgaat. Gisteren was ik toevallig met de auto, en hij stond er wat beteuterd bij met zijn rode stepje, dus zei ik: 'Gooi hem maar in de auto, dan kun je lekker met ons meerijden!'

Vandaag was ik weer ouderwets te voet, met op mijn hoofd een oncharmante muts, want ik had mijn haren net gewassen en wilde een verkoudheid vermijden. Ons buurjongetje nam mij vorsend op en zei toen: 'Staat je goed, Otsmoeder! Die muts!' Aangenaam verrast nam ik zijn compliment in ontvangst. Toen voegde hij er aan toe: 'En ik zat een keer bij jullie in de auto hè?!'

Het deed me denken aan het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet!'
Je geeft vriendelijkheid en je krijgt het weer terug!
Is het niet prachtig?